top of page

Zalm in kokossaus uit de Dutch oven

Zalm in kokossaus. Wij zijn he-le-maal fan van dit recept. Het is goed te maken en...... het belangrijkste: je combineert twee technieken. Namelijk het warm roken van vis (met tussendoor snacktime: vers warm gerookte zalm op een toastje) en daarna een heerlijke saus maken in de Dutch oven. De Dutch oven is een gietijzeren stoofpan die je hangt in de ring van het meegeleverde divide-and-conquer systeem van het all-in pack.


De ingrediënten

 • Een hele zalmzijde van ongeveer 1200-1500 gram

 • 20 gram viskruiden voor op de BBQ (natuurlijk van allerlei merken speciaal te koop, wij hebben geimproviseerd met vis-dillekruiden die we hadden liggen met een laag BBQ-kruiden erdoorheen.

Kokossaus

 • 670 ml kokosmelk (groot blik plus klein blikje)

 • 30 gram kokosolie

 • 15 gram verse dille

 • 10 gram verse gember

 • 4 tenen knoflook

 • 1 limoen

 • 1 rode paprika

 • 1 rode peper

 • 1 sjalot

 • 2 stengels lente-ui

 • rijst en peultjes als bijgerecht


Benodigdheden Rookplankje groot genoeg voor onder de zalmzijde Dunschiller Kernthermometer Rasp Skillet of Dutch oven


Bereiding Zet alle ingrediënten klaar voor de warmgerookte zalm in kokossaus. Leg de rookhoutenplankjes voor minimaal 30 minuten in het water. Steek de barbecue aan en laat hem opwarmen naar ongeveer 185 graden Celsius. Richt de BBQ als volgt in: leg beide halve maan heat-deflector-stenen uit het all-in pack in de houder onder het grillrooster. Bestrooi de zalmzijde rijkelijk met de kruiden. Laat dit rustig intrekken.

Leg de rookplankjes op het grillrooster en laat deze warm worden. Zodra deze warm zijn draai je de rookhoutenplankjes om en leg je hier de zalm op. Rook de zalm op het rookhout boven de indirecte zone tot een kerntemperatuur van 52 graden Celsius. Dit duurt ongeveer drie kwartier. Na die drie kwartier kun je even genieten van een heerlijk toastje met warme zalm. Je kunt de zalm die je overhoudt voor het avondeten even binnen leggen onder een stuk aluminiumfolie met een thee- of handdoek erop.


Natuurlijk kun je ook gelijk doorwerken. Maar wij hebben even een break genomen. Het leven is genieten hè.......De avondmaaltijd Voor het bereiden van de avondmaaltijd heb je max 30 minuten nodig. Voor de kokossaus rasp je de verse gember. Boen de limoen schoon en rasp de helft van de schil. Snijd de limoen doormidden. Bewaar 1 helft, snijd de andere helft in partjes, bewaar deze voor de garnering. Verwijder de steeltjes van de verse dille en hak deze fijn, bewaar een beetje van de dille voor de garnering.

Was de rode paprika en snijd deze in kleine blokjes. Snipper het sjalotje fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd deze in halve ringetjes. Hak de knoflooktenen in kleine stukjes of pers de tenen uit. Snijd voor de garnering de lente ui in dunne ringetjes. Bewaar dit samen met de limoenpartjes, de helft van de verse gehakte dille om de warmgerookte zalm in kokossaus te garneren. Smelt de kokosolie in de skillet of Dutch oven fruit hierin de fijn gesnipperde sjalot aan. Voeg na 3 minuten de halve rode peper ringetjes en knoflook toe. Fruit deze kort mee. Voeg daarna de rode paprikablokjes samen met de limoenrasp en geraspte gember toe. Bak dit even mee tot het begint te geuren. Kook ondertussen de rijst gaar in 10-12 minuten.

Blus het af met de kokosmelk en laat dit even sudderen. Kook het in circa 5 minuten onder af en toe roeren tot het geheel wat ingedikt is. Knijp het sap van een halve limoen uit en strooi de helft van de fijn gehakte dille bij de saus, roer dit door de saus. Wok of stoom ondertussen de peultjes in gaar.

Snijd of breek de warmgerookte zalm in circa 4 stukken. Leg de warmgerookte zalm in de warme kokossaus. Als de kokossaus pruttelt haal de skillet van de barbecue.

Garneer de warm gerookte zalm in kokossaus door de verse gehakte dille, lente-uiringetjes over de zalm en kokossaus te strooien. Verdeel de partjes limoen langs de zalm. Wij hebben er ook nog een paar citroenschijfjes in gedaan. Serveer de warm gerookte zalm in kokossaus in de skillet of Dutch oven. Rijst erbij en de peultjes en klaar ben je. Twee mooie technieken in één.


Wij koken graag, maar de eer van dit recept gaat naar Melebest.


Heb je ook interesse in een van onze all-inpacks? Bezoek dan onze webshop.


Volg ons op instagram: @outlawgrillbbq

bottom of page