top of page

Kamado: the bigger, the better?

Okay, jij wil starten met outdoor cooking. Of nog beter: jij wil starten met Next Level BBQ-ing. En je hebt besloten: het wordt een kamado. Top keuze. Want: grillen, bakken, roken, rotisseriegrillen, low-and-slow-cooken. Alles kan in één kooktoestel. Maar: welk formaat kies je dan?? Is bigger altijd better???Kamado in meerdere formaten

Een kamado is in heel veel verschillende formaten te krijgen. Welke maat kies je nou? Natuurlijk speelt het budget hierin een grote rol. Een XXL-joekel kost nu eenmaal stevig meer dan een Medium of Large. Dus check je portemonnee en stel een budget vast. Tweede punt is: wil je alleen grillen (hot-and-fast cooking, kortom: lekker bakken) of wil je ook low-and-slow urenlang een stuk vlees mooi gaar stoven? Wil je dit laatste ook, dan moet je eigenlijk minimaal naar een Large model, ofwel: een 21-inch formaat. Bij kleinere modellen is er dan niet voldoende volume om langzaam te garen. Het gerecht zit dan letterlijk te dicht op het vuur.

Hele maaltijden van de kamado

Okay, budget vastgesteld, besloten of je ook low-and-slow wilt, budget misschien al bijstellen. Dan het derde belangrijke punt: wil jij alleen vlees bereiden op de kamado of wil je aan de slag met hele maaltijden? Dus en vlees of vis en de aardappels en de groente. Of de volledige mexicaanse wrap-maaltijd van de kamado? Het is echt belangrijk dat je hier goed over nadenkt. Want als je met hele maaltijden aan de slag wil, dan is een Large al snel te klein. Want die skillet, waar de roasted potatoes in gaan, vraagt ruimte. Je vlees en gegrilde groente ook. Ga je voor de wraps (en geloof ons: to die for……… van het gasfornuis is hierna echt teleurstellend) dan ga je op het rooster de kipstrips grillen en in een skillet je uitje en paprika opbakken. En die wraps, die moeten ook nog even afgelikt worden door de vlammen. Dan gaat op een Large model niet passen.


Dus bedenk goed: ik ga hoofdzakelijk voor vlees? Dan is een Large voldoende. Ga je voor hele maaltijden buiten, dan moet je gaan voor groter model. Of voor twee kamado’s…….......….. natuurlijk………. Vinden we ook leuk ;-P.


Hoe ver is de keuken van de BBQ-bunker?

Een heel belangrijk aspect in deze keuze is ook: hoe ver van de tuin is de keuken? Sta je binnen twee of drie stappen in je keuken. Dan is een Large model prima. Je kan zo in de keuken je bijgerechten snel fiksen. Maar is jouw keuken aan de voorkant van het huis en staat jouw mancave of girlbunker achter in de tuin……. Dan wil je echt je hele maaltijd buiten maken. Zeker als er ook nog kinderen rondhollen. Je wil niet steeds 15 tot 20 meter pendelen tussen je BBQ en je koekenpan met gebakken aardappels binnen op het gasfornuis. Wil jij echt alleen het vlees bereiden en doet jouw partner met liefde de bijgerechten in de keuken? Dan heb je aan een Large model (21-inch) ruim voldoende met een doorsnee huishouden van 4 of 5 mensen. En een oldskool BBQ-party van meerdere rondes vlees grillen voor 8 vrienden, dat red je met een extra verhogingsrekje dan ook echt wel.


Conclusie

Dus: budget bedenken; alleen hot-and-fast of ook slow-and-slow; budget eventueel bijstellen; alleen het vlees of hele maaltijden?; budget herzien; keuken binnen handbereik of op marathonafstand? Keuze aftikken en langskomen bij Outlaw BBQ! Natuurlijk staan wij ook volledig voor je klaar om met elkaar jouw afwegingen nog eens door te nemen.


Schrijf je trouwens ook in voor de Outlaw BBQ Nieuwsbrief onderaan deze pagina. Zo ontvang je recepten, artikelen en meldingen van events en nieuwe producten vanzelf in je mailbox!

Volg ons op instagram: @outlawgrillbbq

bottom of page