top of page

André Groenendaal: passie voor vuur

Heel Nederland verslaafd laten raken aan Next Level BBQ-ing. Dat is toch geweldig! Wij dragen dar graag aan bij. Veel mensen zijn al ‘hooked’. Zo ook André Groenendaal van BBQ Catering Aetsveldgrill. Hij barbecuet al meer dan 30 jaar en heeft de meeste ontwikkelingen meegemaakt. André: ‘Vooral de laatste vijf jaar gaat het hard met de ontwikkelingen. Het wordt alleen maar leuker’. Hij maakte voor ons dit recept: Warmgerookte Gold Rush Zalm met parmaham.


BBQ-kruiden met een lichte wietgeur

André begon met barbecueën in de achtertuin van zijn ouders. ‘Ik was toen 15, 16 jaar en je probeert wat uit. Simpel vlees op de BBQ, zakjes kruiden erover met een lichte wietgeur. Beetje mayo en ketchup en dat was het dan. Meer was er niet. Maar toen is mijn passie voor het vuur begonnen. En die is nooit meer weggegaan’, aldus André. Tien jaar geleden werd het allemaal wat serieuzer. ‘Toen begon het allemaal een beetje te lopen. Op verjaardagen pakte ik het barbecueën over van de gastheer. Ik werd dan ook weleens gevraagd: ‘wil je hier komen grillen?’. En ik organiseerde de buurt-BBQ. Je wordt steeds vaker gevraagd. Ook door bedrijven en dan moet er een factuurtje komen en dan schrijf je je in bij de kvk. En dan ga je vanzelf investeren in materialen want dan hoef je het niet meer te lenen. Voor corona had ik het zelfs te druk, ik had elk weekend bezig kunnen zijn’, vertelt hij.

Op de vraag of hij ooit iets aan cursussen of een koksopleiding heeft gehad zegt hij nee. ‘Nee, nooit. Ik heb altijd zelf geëxperimenteerd. Zelf kruiden maken vroeger. Dat was toen geweldig. Nu kijk je erop terug en denk je: dat kon veel beter, maar toen was het top. Oh wacht: ik heb wel ooit een workshop gevolgd. Op beginnersniveau. Maar toen was ik met mijn maat al te ver. We hielpen de andere cursisten maar, want we wisten alles al. Dat was eigenlijk een verrassing dat we al zover waren.’


Veranderingen in de BBQ-wereld

We zijn benieuwd naar zijn visie op alle veranderingen in de BBQ-wereld. ‘Ja geweldig. Sinds corona heeft het ook een extra vlucht genomen. Vijf jaar geleden deed iedereen: hamburger, speklapje. Nu is er veel meer bijgekomen: bavetterollade, pinwheels, meer vis, meer groente. Zelf vind ik eigenlijk ook alles leuk om te doen en te maken. Met een buurman heb ik ook eens een heel varken bereid. Het was leuk, maar dat is toch niet helemaal mijn ding.’ Wij krijgen het gevoel dat de BBQ elke avond aan moet staan in huize Groenendaal. ‘Nee, niet elke avond’, zegt André. ‘Vaak 1 tot 2 keer per week in gewone, niet te drukke tijden. Het is ook afhankelijk van hoeveel mensen er die dag in huis zijn. En ik grill het meest op mijn houtskool Weber. Ik heb ook een gasbarbecue voor het echt snelle werk.’


Advies voor beginnende barbecueërs

Tot slot zijn wij benieuwd naar het advies dat hij heeft voor BBQ-minnend en BBQ-beginnend Nederland. André: ‘mijn advies? Doe niet teveel in een keer en hou het simpel. Een goede kippendij met kruiden, één soort burger. Bouw daar ervaring in op. En ga dan steeds met kleine stapjes verder. En, heel belangrijk, koop goed vlees. Goed vlees is ook gewoon lekker met alleen peper en zout. Ga naar een goede slager in plaats van naar de supermarkt. En dat geldt ook voor houtskool. Goede basisproducten maken het verschil.’ André, bedankt voor jouw inspirerende verhaal.


Aetsveldgrill is te boeken voor BBQ party catering, workshops, BBQ demonstraties thuis, in een winkel, shop, café of op locatie. Meer informatie kun je lezen op AetsveldGrill BBQ Party Catering.


Schrijf je trouwens ook in voor de Outlaw BBQ Nieuwsbrief onderaan deze pagina. Zo ontvang je recepten, artikelen en meldingen van events en nieuwe producten vanzelf in je mailbox!


Volg ons op instagram: @outlawgrillbbq

bottom of page